Een lange fietstocht langs het water of in de natuur is iets waar iedereen wel eens kan van genieten. Natuurlijk kan je onderweg wel eens iets tegenkomen. Daarom is een optimale voorbereiding dus van belang om de fietstocht tot een goed einde te brengen.
Wat kan ik voorbereiden voor vertrek?
Route plannen
Aangezien je een lange fietstocht voor de boeg hebt, is het belangrijk om jouw route op voorhand te plannen. Kies zelf langs welke wegen je wilt rijden, wat je onderweg wilt bezoeken en het aantal kilometers dat je wilt afleggen. Eén van de meest gebruikte manieren om een route te bepalen is een online routeplanner. Je kan via die planner kiezen langs welke knooppunten je wilt fietsen.
Fiets controleren
Vooraleer je vertrekt, kan je best eens checken of jouw fiets nog volledig in orde is. Controleer zeker dat jouw remmen nog goed werken zodat je steeds veilig kunt stoppen. Zorg er ook voor dat jouw banden voldoende opgepompt zijn voor een lange fietstocht. Vergeet tenslotte niet om reservemateriaal mee te nemen.
Weer checken
Niet onbelangrijk is om het weer een dag tot enkele dagen op voorhand eens te checken. Afhankelijk van het weer weet je hoe je jou moet gaan kleden. In het geval van regen kan je best een regenjas en -broek aandoen. Vergeet trouwens niet om steeds een fietshelm te dragen. Die beschermt jouw hoofd indien je een lelijke valpartij zou maken.
Wat moet ik meenemen tijdens de fietstocht?
Persoonlijke spullen
Vergeet niet om steeds jouw gsm, geld en identiteitskaart op zak te hebben. Je weet maar nooit of je die onderweg nodig hebt.
Eten en drinken
Een drankbus met water of energiedrank, en een snack of stuk fruit is geen overbodige luxe. Zeker als je lang onderweg bent, verlies je heel wat energie en vocht.
Reservemateriaal
Toch wel handig om mee te hebben, is een set aan reservemateriaal voor jouw fiets. Denk maar aan een plaksetje voor jouw platte band of een handpomp voor jouw leeggelopen band.
Slot
Erg belangrijk is om een (extra) slot mee te nemen om je fiets vast te maken wanneer je onderweg een pauze neemt of iets gaat bezoeken.
Hoe bescherm je jezelf én jouw fiets?
Bescherming fietser
Zie dat je als fietser steeds de correcte uitrusting draagt. Pas jouw kledij aan naargelang het weer en draag een helm en knielappen om jou te beschermen in het geval van een valpartij.
Bescherming fiets
Tijdens de fietstocht kan je fiets altijd gestolen worden of beschadigd geraken. Om hoge kosten aan herstellingen of een nieuwe fiets te vermijden, is het aangeraden om een fietsverzekering af te sluiten.
Je kan kiezen voor een gewone fietsverzekering waarbij enkel (poging tot) diefstal gedekt is. Of je kan kiezen voor een omnium fietsverzekering waarbij zowel diefstal als schade gedekt is. Informeer je bij jouw verzekeraar of verzekeringsmakelaar naar alle dekkingen van jouw fietsverzekering.