Met een groene kaart kan je bewijzen dat je verzekerd bent, op z’n minst voor de schade die jouw voertuig aan anderen toebrengt.
Wat is het juist??
De groene kaart heet zo omdat de kaart vroeger een groene kleur had. Sinds 1 juli 2020 is dat niet meer het geval, maar toch zullen velen ongetwijfeld nog praten over een groene kaart. Dit is eigenlijk je verzekeringskaart.
Je verzekeringskaart toont aan dat je verzekerd bent. In België ben je verplicht om minstens een burgerlijke aansprakelijkheid autoverzekering af te sluiten. Je moet dat dus ook kunnen bewijzen als erom gevraagd wordt, daarom bestaat deze kaart.
Is een groene kaart verplicht?
Ja, je bent verplicht een groene kaart te hebben.. Je bent namelijk verplicht een autoverzekering af te sluiten in België. Dat moet je kunnen bewijzen. Ook in vele andere Europese landen geldt je verzekeringskaart als bewijs dat je verzekerd bent en moet je het kunnen voorleggen. Je hebt de kaart ook nodig voor het aanvullen van je aanrijdingsformulier.
Hoelang is mijn verzekeringskaart geldig?
In de meeste gevallen is je kaart één jaar geldig, omdat ook de meeste verzekeringscontracten één jaar geldig zijn. De kaart is tenminste 15 dagen geldig, ook al heb je een korter verzekeringscontract afgesloten.
Waar vind ik het nummer van mijn kaart?
Je vindt het nummer van je groene kaart onder de rubriek landcode/code verzekeraar/nummer. In België verwijst dit nummer naar het polisnummer van je autoverzekering. In andere landen wordt er soms gewoon een serienummer gegeven..
Waar geldt mijn groene kaart?
Op je groene kaart vind je alle landen waarin die geldt, aangeduid met de afkorting van het land. Met andere woorden, geldt je autoverzekering in al die landen. Als je niet gedekt bent in een bepaald land, doorstreept je verzekeraar dat land. Groene kaarten die worden uitgegeven in één van de lidstaten van EER, bieden altijd dekking voor het hele grondgebied van de EER. Alleen landen die buiten de EER vallen, mogen worden doorgestreept. In de meeste gevallen ben je gedekt voor de hele Europese Unie, maar het kan nooit kwaad om dat alles nog eens goed te checken voor je op reis vertrekt. Je verzekeraar kan vaak je dekking uitbreiden, al dan niet tijdelijk.
Als je op reis gaat, is het ook geen slecht idee om te checken of je pechverhelping in orde is.